6 økonomiske tips til kommende forældre

Med en familieforøgelse lige om hjørnet, er det en god ide, at I gør jer en række overvejelser, der giver mere luft i budgettet. Her giver Mikonomi.dk deres bedste økonomiske tips til før og efter fødslen.

INDEN FØDSLEN
Læg et nyt budget
For at gennemskue hvor der eventuelt kan spares nogle penge, må I først vide, hvilke indtægter og udgifter I har, inden den lille kommer til verden. Derefter er det en god ide, at I danner jer et overblik over de forventede udgifter op til samt det første år efter fødslen. Typisk kan man dele udgifterne op i:
Økonomi til børnefamlier

Efter selve fødslen, er det en god ide, at I kigger på jeres budget igen og får det tilpasset, efterhånden som I finder ud af, hvor mange penge I bruger på bleer og nye sparkedragter. Ligeledes bør I se på, hvor mange penge I allerede har brugt, og hvor meget I fortsat forventer at bruge på udstyr til den nyfødte.

På baggrund af jeres nye budget kan I vurdere, hvor mange penge I har mulighed for at spare op. Også selvom det måske er et lille månedligt beløb. Det vigtigste er, at I vælger et realistisk beløb, så I overholder jeres opsparingsplan og dermed har en bunke penge til større poster såsom barnedåb og indretning af børneværelse.

Overvej behov for babyudstyr
Når I har påbegyndt samtalen om jeres budget og økonomi, kan I med fordel få afstemt jeres forventninger om, hvilke ting I kunne tænke jer til den lille. Det handler primært om at vurdere, hvilket udstyr der er need to have og hvad der bare er nice to have, hvorfor I med fordel kan spørge andre forældre til råds.

Vi har samlet en liste over de mest basale ting, som langt de fleste får brug for til deres førstefødte:

Find det rette babyudstyr

Når I har lavet jeres egen liste (se vores tjekliste til tasken på hospitalet), over de ting I skal bruge, kan I virkelig spare nogle penge ved at sammenligne varer og priser online.

Ikke nok med at I får det produkt, der passer bedst til jeres behov, så kan I også finde det til den bedste pris. I kan i øvrigt overveje, om I vil købe nogle af tingene brugt, så I kan sætte flere penge ind på opsparingen.

Få styr på dine barselsvilkår
På et tidspunkt i din graviditet skal du oplyse din chef om den gode nyhed. For at være så forberedt på denne samtale som muligt, kan du med fordel snakke med din fagforening og undersøge vilkår for barsel i din medarbejderhåndbog samt ansættelseskontrakt.

Nogle virksomheder er omfattet af en overenskomst, der giver dig fordele i form af hel eller delvis løn, i en del af din barselsperiode. Reglerne herfor varierer alt efter dit erhverv og overenskomst, hvorfor du bør snakke med din tillidsmand om dine vilkår.

Hvis din virksomhed ikke er omfattet af en overenskomst, samt hvis du er studerende eller ledig, gælder nogle andre regler for penge under barsel:

barselsvilka%cc%8ar

Udover de penge du kan få udbetalt, mens du er på barsel, er der andre former for statslig støtte, som du kan søge, når du har fået børn. Det gælder blandt andet skattefri børnepenge, der udbetales kvartalsvist, ekstra SU til studerende, øget boligstøtte til dig der bor i almen lejebolig, samt tilskud hvis du er enlig forsørger.

EFTER FØDSLEN
Tjek dine forsikringer
Tiden efter fødslen kan, på mange måder, være en lidt hektisk tid, og det kan derfor være en god ide, at lave en liste over de ting I skal have styr på. Som nybagte forældre er jeres forsikringsvilkår, noget af det første I bør tjekke op på efter fødslen. Så ved I præcist, hvordan I og den lille ny er dækket.

De forsikringer der er mest relevante at undersøge, i forbindelse med familieforøgelsen, er indboforsikringen, en børneforsikring og en livsforsikring:

Forsikringer - få styr på børneforsikring

Hvis I på nogen måde er I tvivl om jeres dækninger eller forsikringsbehov, bør I tage en snak med jeres forsikringsselskab. Hvis I beslutter jer for at tegne nye forsikringer, kan I med fordel indhente tilbud fra flere forsikringsselskaber, så I er sikre på at få den bedste pris.

Overvej daginstitutioner
Efter det første halve til hele år, vil de fleste forældre placere deres børn i en form for daginstitution. Derfor bør I overveje, hvilken type pasning I vil foretrække. Uanset om I vælger dagpleje eller vuggestue, fyldes pladserne hurtigt, og I bør derfor skrive den lille op hurtigst muligt.

Selvom den valgte institution er anvist af kommunen, skal I forvente en udgift på 2.500 kr. – 3.500 kr., alt efter hvor I bor, og om det er med eller uden madordning. I nogle tilfælde er det muligt at søge kommunen om tilskud, hvilket I kan undersøge på din kommunes hjemmeside.

I nogle tilfælde er det nødvendigt også at overveje børnehave og skole allerede kort efter fødslen. Dette gør sig især gældende, hvis I ikke vil benytte dig af kommunens tilbud, men eksempelvis vil indskrive dit barn på en privatskole. Også her er ventelisterne lange, og jo før dit barn skrives op, jo større er chancerne for at komme ind.

Undersøg sparemuligheder
For at gøre livet som nybagte forældre lidt sødere, har vi samlet nogle sparetips, der giver lidt mere luft i budgettet:

Sparetips til den travel børnefamilie

Se flere økonomiske tips på Mikonomi.dk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *