Der er rigtig mange gravide der ikke tør træne, eller som ikke kender til fordelene ved at træne når man er gravid. Mange husker stadig de gamle råd, og er bange for at abortere tidligt i graviditeten eller at føde for tidligt. Men motion er godt. Også for gravide!
Motion styrker din krop, og hjælper kroppen med at gøre sig stærkere. Denne styrke har kroppen brug for, for at bære de mange ekstra kilo, og derved mindske eller helt undgå en masse gener, såsom lænde- og bækkensmerter, hævelser i ben og arme, lægkramper osv.
Det er derfor vigtigt at du er i god form, og at du træner dine muskler og bevæger din krop jævnligt. Anbefalet motion er 30 minutter dagligt – udover normal aktivitet.
Der er dog nogle sportsaktiviteter som du skal undgå.
Du skal undgå at være aktiv i en sport, hvor du kan blive udsat for stød eller slag. Undgå derfor følgende aktiviteter:
- Fodbold
- Basketball (med mindre du kan ramme en basketball kurv siddende..)
- Håndbold
- Hård styrketræning (træning såsom BodyPump er helt ok, hvis du er vant til det)
- Hård udholdenhedstræning. (f.eks. spinning elite, hvis du ikke er vant til det)
- Ridning
- Generelt al boldspil
Gode Motionsformer for gravide:
- Gymnastik
- Gang
- Cykling
- Svømning
- Yoga
- m.fl.
En gylden regel er, at du må alt det du gjorde før, så længe det ikke føles ubehageligt eller gør ondt. Hvis du har løbet meget før du blev gravid, kan du således blive ved med at løbe i graviditeten. Er du vant til at træne hårdt til BodyPump kan du blive ved med at gøre det. Du skal blot mærke efter i din krop, om den har det okay.
Stop motion og dyrk ikke motion:
Hvis man føler ubehag, får smerter, eller bliver svimmel.
Hvis man begynder at bløde.
Hvis man har haft problemer under tidligere graviditeter.
Hvis lægen eller jordemoderen fraråder det.
Gør din krop klar til fødslen
Grunden til at tilpasset motion anbefales under graviditeten er, at kroppen bliver meget stærkere og smidigere, hvis den holdes igang. Man får også færre gener fra muskler led, ledbånd, mave, tarm og kredsløb, og man får lettere ved at holde den anbefalede vægtstigning.
Husk også på at en fødsel er et stort stykke fysisk arbejde. Det kræver faktisk mange kræfter at presse et barn ud, især hvis man føder for første gang, eller har flere år mellem sine fødsler.
I dit træningscenter har du mulighed for at snakke med en træningsvejleder, som kan lægge et program for dig som er gravid. Der findes også en masse hold rundt om i landet som kun er for gravide.
Træningstips: Træn ikke de lige mavemuskler under og efter graviditeten. Træn de skrå lige så meget du vil – disse hjælper dig også under fødslen!
God træning!
/Personlig træner Kim Anna Hansson