Huskeliste til kommende tvillingemor

Skrevet af: Betina Otzen

TILLYKKE – du skal være mor til tvillinger!
Det er det fedeste i hele verden.

Glæd dig over at du får lov til at opleve livets mirakel hele to gange på samme tid.
Og som bonus får du lov til at gå shop-amok i dejlige babyting.

Ingen grund til at fortvivle
Så fortvivl ikke over den udstyrs-jungle som du nu står foran, og som syntes enorm og uoverskuelig, når man nu skal købe ting til to babyer på én gang.
Det gælder om at tænke praktisk og ikke gå i panik og tænke at man bliver en dårlig mor hvis man ikke tapetserer ens hjem fra gulv til loft med baby-udstyr i alle afskygninger gange 2…

Man kan nøjes med lige så få/mange ting som folk der kun venter et barn, og endda nogle gange færre ting. Husk på at når tvillingerne bliver født er de jo altså ikke er bevidste om at der ikke findes 2 vaskefade eller dobbelt op på zinksalve.

Tvillinger

Barne- (kombi)vognen
* 1 stk. kombivogn er et must.
Altså en vogn som både kan være barnevogn og klapvogn.
Der findes ikke så mange modeller at vælge imellem på det danske marked.
Men har man tid og overskud kan man finde nogle gode vogne på bl.a. engelske hjemmesider, til en væsentlig billigere pris end i butikkerne herhjemme.
Det kan være en god ide at vælge en vogn med lifte på min. 90 cm. i længden, så børnene kan bruge dem i så lang tid som muligt, og ikke vokser for hurtigt ud af dem.
* Regnslag – og evt. insektnet (hvis tvillingerne er født i sommermånederne)
* Køreposer

Vuggen/tremmesengen
* En vugge eller en tremmeseng (evt. kravlegård hvor bunden kan hæves)
Hvad enten man venter en- eller tveæggede tvillinger, så er de vant til at ligge tæt sammen inde i mors mave, og derfor er det også en god ide at de som nyfødte – og så længe som de har lyst/plads, sover i samme seng. Og i starten kan man sagtens ligge dem helt tæt op af hinanden, så de kan mærke at søster og bror er lige i nærheden, det skaber tryghed.
* Madras (og nej babyerne kan ikke mærke forskel på om den har kostet 200 eller 900 kr.)
* Lagner – hvis man vælger en seng der er større end en almindelig tremmeseng, kan man bare købe et almindelig hvidt lagen til en voksen seng.
* Babydyner (og igen – babyerne kan ikke mærke om dynerne er billige eller dyre)
OBS! husk at babyer ikke må bruge hovedpuder før end de er omkring et års tid, så det er der ingen grund til at investere i til at starte med.
* 4 sæt sengetøj

Babytøjet
* Evt. præmaturt tøj i str. 38-44 – når man venter tvillinger går man ofte rundt med spekulationer om hvor store/små de er når de bliver født, især hvis de er præmatur (født for tidligt). Og man vil jo gerne kunne klæde de små pus ordentligt på når de kommer ud. Derfor kan det være en god ide at have lidt småt tøj liggende klart. Dette er dog ret dyrt og fås kun i ret få forretninger såsom BabySam og Ønskebørn, (andre steder er str. 50 det mindste), samt på nettet. Det kan derfor anbefales at købe noget brugt på nettet, idet man ikke ved om man overhovedet får brug for det.
* 2 stk. tynder huer i en lille str. – disse er rigtigt gode at have med ud på hospitalet til når tvillingerne bliver født. Det kan både hjælpe med til at forældre og personale på fødestuen og efterfølgende på barselsgangen bedre kan kende forskel på de to små, og at de små kan holde varmen om hovedet lidt bedre.
* 10 stk. bodystockings – med korte eller længe ærmer
* 6 stk. heldragter – med fødder i. Nogle foretrækker dem uden fødder, det er en smagssag. Men har man dem med fødder i, slipper man for små kolde babytæer når strømperne er sparket af for 117 gang.
* 2 stk. tykke langærmede trøjer
* 4 stk. bluser
* 4 stk. bukser – den slags med elastik i livet og ved fødderne er geniale, de ”vokser” nemlig med baby og kan der derfor bruges i ret lang tid.
* 4 stk. huer – praktisk hvis man køber to tyndere huer, og to lidt tykkere, så man både har til de lange gåture i barnevognen og til køreture i bilen i autostolen.
* 2 stk. køreposer eller dragt – køb nogle der er rigeligt store, så de kan bruges i lang tid. Som ekstra bonus ved at købe en dragt i en god stor størrelse, er at det kan være lettere at få babyerne i dragterne når man skal ud og køre, fordi der er plads til at de bare kan ligge med arme og ben som de vil, fordi der er rigeligt med plads, uden partout at skulle bøvle med at få arme og ben placeret korrekt i de tilhørende ærmer og ben.
* 2 stk. tæpper – altid godt at kunne ligge i fodenden af vuggen/sengen, hvis dynen sparkes af om natten. Og kan også med fordel bruges over benene i autostolene, på kolde dage og i vintermånederne.
* 8 par sokker – nogle bruger meget sokker og små sko til deres guldklumper. Men de kan være svære at få til at sidde fast på små aktive babyfødder, så et godt alternativ kan være strømpebukser.
* 6 par strømpebukser
* Evt. 2 stk. flyverdragter (hvis tvillingerne er født i vintermånederne). Har man køreposer, behøves flyverdragter ikke.
* Evt. luffer og vanter (hvis tvillingerne er født i vintermånederne). Igen, har man køreposer, behøves luffer og vanter ikke, da man kan pakke armene ned langs kroppen på babyerne. Alternativt til luffer/vanter kan man også bruger nogle tykke strømper – det fungerer lige så fint, og er billigere.

Pusleudstyret
* Ammepude – hvad enten man skal amme sine tvillinger eller give dem flaske, er det næsten et must at have en ammepude, især en tvillingeammepude. Der findes lidt forskellige varianter, men denne kan absolut anbefales: EZ-2-Nurse San Diego BeBe tvillingeammepude (fås i farverne: mocca, lavendel og lime).
Den koster ca. 900.- og kan bl.a. købes på: www.e-twins.dk. Og hvis man syntes det er mange penge for en ammepude, så kan de sagtens købes brugt på Den Blå Avis.
* Pusletaske – og det kan sagtens være en helt almindelig pusletaske. Man kan bare vælge en af de lidt større modeller.
* Puslebord – vælg enten noget med skuffer eller hylder, så der er plads til tøj, bleer osv.
Tænk på ikke at vælge et puslebord der er for højt, især ikke hvis man ikke er 1,80 høj selv.
Når man skal stå og tumle to små størrelser hver dag, kan man hurtigt få ondt i skuldre og nakke hvis man vælger nogle af de gængse modeller der oftest er mellem 90-110 cm i højden.
* Bleer – tvillinger er som oftest mindre end andre babyer ved fødslen, så de bleer med markeringen newborn 1500-2500 kg. er ret gode. De fås i de fleste store supermarkedskæder, som f.eks. Kvickly, Bilka og Føtex.
* Vaskefad – nogle bruger dette meget og andre ikke. Det kan være rart at have i starten hvor det er smart at vaske de små med engangsvaskeklude, da det første afføring der kommer ud, er lidt sejt i konsistensen, og derfor er lettere at få af med lidt vand.
* Engangsvaskeklude – et godt tip er at klippe dem midt over, så man har til flere gange. De er nemlig ret store, og det kan føles lidt som spild at bruge en hel vaskeklud på én gang.
* Stofbleer – gerne rigeligt. De kan bruges til alt.
* Vådservietter – når babyernes afføring bliver lidt mere tyndt i konsistensen, og man har skiftet sin lorteble nr. 220. så skifter de fleste fra engangsvaskeklude til vådservietter. Der er rigtigt mange meninger om hvilket mærke der er det bedste, så man må prøve sig lidt frem. Huggies kan nævnes som en klar favorit hos skribenten.
* Blespand – dette er en af de mest omdiskuterede baby udstyrsting. Og folk elsker at hade den.
Som tvillingemor, hvor man ikke kan have to babyer på armen hver gang man skal smide en fyldt ble i skraldespanden/affaldsskakten, så kan den være en praktisk del af hverdagen, især det første stykke tid.
* Håndklæder – dem med en lille hætte til babys hoved er bedårende, men et helt almindeligt håndklæde kan altså sagtens bruges.
* Neglesaks
* Babybadekar – og evt. indsats
* Badetermometer
* Arpkam (også kaldet tættekam)
* Blød børste – som bonus syntes de små pus at det er dejligt at blive ”aet” af den bløde børste i hovedet.
* Sutter – nogle kører med forskellige farver for at kende forskel på hvis sut der er hvis. Men hvis man skolder dem regelmæssigt, er tvillingerne nok bedøvende ligeglade med om de har lånt/byttet sut med hinanden.
* Sutteflasker – hvis man ikke kan/vil amme sine tvillinger, så er det godt at være forberedt og have min. 4-6 flasker indkøbt, Så har man hele tiden et sæt i reserve.

Baby-pleje
* Zink salve
* Baby olie – det kan være svært at holde fast på babyerne hvis man har kommet baby olien i vandet. Så et godt trick kan være at duppe babyerne tørre med håndklædet og så smøre dem ind med olien efterfølgende, det kan virke beroligende, og som en afledningsmanøvre, hvis de bliver lidt sure når de kommer op af det varme bad.
* Pudder – ja det er oldschool, men det virker. Små fugtige babynumser vil elske at der findes lidt pudder på puslebordet.
* Babyvatpinde
* D-dråber – disse skal de have fra de er 10 dage gamle. Så det kan være rart at have dem stående klar.
* Næsesuger – det er ufatteligt hvad nyfødte kan gemme oppe i deres små søde næser, og det kan være svært at komme ordentlig til. Nogle sværger til saltvand på en vatpind. Men Otri-Baby næsesuger er en klar favorit hos denne tvillingemor.
* Evt. babycreme, men ikke et must i starten.

Babyautostole
* 2 stk. autostole – med spædbarns indsats.
Hvis man har får for tidligt fødte tvillinger, eller skal køre lange afstande i bil når tvillingerne er nyfødte, kan det være en god ide at investere i en lift/autostol som kan spændes fast i bilen som en almindelig lift.
På den måde kan tvillingerne ligge fladt ned når man kører, som er det sundeste for helt nyfødte.

Babyalarm
* 1 stk. babyalarm
Dette er noget som de fleste anskaffer sig.
Men bor man i lejlighed uden mulighed for at stille barnevognen ud på terrassen, i gården eller lign. og derfor altid har børnene inden for høre-rækkevidde, så kan man altså sagtens klare sig uden.

Brystpumpe
* Evt. 1 brystpumpe – dette er absolut ikke noget man skal stresse over ikke at have sørget for inden tvillingerne ankommer. Men det kan være en god ide at have gjort sig nogle tanker om, hvis man af forskellige årsager ikke kan amme, eller har svært ved at få mælkeproduktionen i gang.
Når man er indlagt i forbindelsen med fødslen, stiller hospitalerne en til rådighed, så det skal man ikke tænke på, det er til når man kommer hjem fra hospitalet at man evt. kommer til at have brug for en.
Det er ret dyrt at købe en elektrisk brystpumpe, især hvis man skal have en der kan køre dobbelt på begge bryster samtidig. Men man kan leje brystpumper i de fleste større babyudstyrs forretninger, samt hos Falck – også selvom man ikke er medlem.
Som regel lejer man pr. døgn, og min. 8 døgn af gangen. Udover selve maskinen, skal man selv købe flaskerne med slanger, som man så kan beholde efterfølgende.
Når babyerne bliver lidt større, kan man evt. anskaffe sig en manuel pumpe, så man kan malke ud. Men det er ikke noget man skal investere i til at starte med – vent og se tiden an.

Amme-BH’er
* 2. stk. ammebh´er – der er delte meninger om hvornår man skal anskaffe sig en (eller flere) ammebh´er. Som udgangspunkt er det smart at vente til man har født og mælken er løbet til, så man kan se hvilken størrelse man skal bruge. Men i og med at man er indlagt længere tid når man har født tvillinger, end andre gravide, kan det være en fordel af have indkøbt en eller flere ammebh´er på forhånd.
Start evt. med at købe en eller to (man bliver en del gennemblødt i starten), billige modeller i blødt materiale der kan give sig, uden bøjler og andet. Når mælken så er løbet til, så kan man se om man har behov for andre modeller eller størrelser.
* Amme indlæg – uldindlæg kan klart anbefales, også selvom det ikke lyder rart, men tro én der har været der før – uldindlæg er vejen frem, den i bomuld i engangsudgaven, kan man bruge når man har ammet i et stykke tid, og ens bryster har vænnet sig lidt til deres nye ”formål”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *