Gravid og lækker uden kemi

Der findes talrige stoffer og kemikalier i personlige plejeprodukter, der kan være skadelige for mor og barn – og det kan virke komplet uoverskueligt, hvordan man undgår dem. Her er en guide til, hvordan man bliver fri for kemi under graviditeten. Ja – egentlig jo også før og efter graviditeten!

Gravid smører bodylotion på maven
Gravid smører bodylotion på maven

I dag er skadelige stoffer et heftigt diskussionsemne. Vi bliver nemt udsat for tonsvis af unødvendige og skadelige stoffer, med mindre vi selv gør en aktiv indsats for at undgå det. Problematiske stoffer kan blandt andet optræde i cremer, sæber og make-up. Personlige plejeprodukter er faktisk ofte tilsat stoffer, som bevist har en skadelig virkning. Og mange eksperter mener, at man som gravid bør være særlig påpasselig med, hvilke stoffer man påfører sin krop.

Du og dit barn er særlige følsomme overfor kemiske påvirkninger under graviditet og i den efterfølgende ammeperiode. Især kan det lille barn, pga. sin størrelse, være følsomt overfor påvirkning fra problematiske kemikalier. Derfor vælger mange at være ekstra opmærksomme på, hvilke produkter de kommer i kontakt med i denne periode.

Det skriver Informationscenter for Miljø & Sundhed på deres hjemmeside miljoeogsundhed.dk

Stoffer gives til barnet via blodet
Man kan optage problematiske stoffer i kroppen på tre forskellige måder; gennem munden via fx mad, gennem indånding af fx dampe og endelig gennem hud og slimhinder ved brug af fx cremer og shampoo. Det er netop relevant for gravide at vige udenom problematiske stoffer og kemikalier, fordi kroppen via blodet kan overføre stofferne til barnet, når man er gravid eller ammer.

Gravid kvinde

”Nogle af stofferne ophobes i kroppen over en lang periode, fx i fedtvæv. Andre forsvinder forholdsvis hurtigt igen, men de kan føres fra blodet via moderkagen til fosteret eller fra modermælken til dit barn, hvis du bruger dem, mens du er gravid eller ammer,” skriver Informationscenter for Miljø & Sundhed.

Se desuden babykemi.dk for yderligere information – her viser Miljøministeriet kemikaliernes vej fra mor til baby.

Hvornår er barnet mest udsat?
”Hele perioden, hvor organerne dannes er særlig følsom for kemikalieudsættelse, og det sker på forskellige tidspunkter i graviditeten, men først og fremmest i den første halvdel af graviditeten. Men organerne udvikles under hele graviditeten og er derfor følsomme over for kemikaliepåvirkning,” mener Pia Juul Nielsen fra Miljøministeriet.

I følge Informationscenter for Miljø & Sundhed er det ufødte barn mest udsat for påvirkning af skadelige stoffer tidligt i graviditeten – omkring 8. – 14. graviditetsuge.

Hvilke stoffer bør man så undgå?
Det er vigtigt primært at lægge mærke til, om de stoffer man bruger er hormonforstyrrende eller allergifremmende – for disse skal man gå en stor bue udenom. Miljøstyrelsen har i den forbindelse lavet en liste over allergifremkaldende og hormonforstyrrende stoffer. Læs hele listen på: http://www.babykemi.dk

I hovedtræk anbefaler Miljøstyrelsen og Informationscenter for Miljø & Sundhed, at man undgår parfume, spraydåser og at farve hår.

Parfume bør man holde sig fra for ikke at give sit barn allergi, hudirritation, udslæt eller eksem. Parfume er i dag en af de hyppigste årsager til allergi. Desuden er det vigtigt at huske på, at både de syntetiske og de naturlige duftstoffer kan give allergi. Miljøstyrelsen gør opmærksom på, at nogle af de mest allergifremkaldende stoffer rent faktisk stammer fra naturen – derfor er sådanne plejeprodukter ikke nødvendigvis et bedre valg, hvis man vil begrænse risikoen for allergi.

Parfume

Spraydåser bør man undgå ved for eksempel at købe en roll-on deodorant i stedet for en spraydeodorant. Spraydåser øger nemlig risikoen for, at man kommer til at indånde små dampe og bittesmå partikler med kemikalier.

– Hårfarvning bør man også holde sig fuldstændig fra under graviditeten for ikke at overføre farlige kemikalier til barnet. I hårfarver findes nemlig ofte allergifremkaldende- og hormonforstyrrende stoffer, og det gælder både for permanente farver og skyllefarver. I naturfarver og hennafarver kan desuden findes stoffer, der kan være kræftfremkaldende, skriver Informationscenter for Miljø & Sundhed.

Farvning af hår

Derudover bør man være opmærksom på, at produkter som brystvortecreme og strækmærkecreme kan indeholde mange af de samme miljø- og sundhedsskadelige stoffer som andre plejeprodukter, som fx, konserveringsmidler og parfume. Det kan derfor betale sig at vaske brystvorterne, hvis de er smurt med fx brystvortecreme, inden baby skal ammes.

Undgå også ftalater og parabener
Studier viser desuden, at det er hensigtsmæssigt at undgå det blødgørende stof ftalater, fordi det blandt andet kan hæmme børns kønsudvikling.

Ud fra et allergimæssigt hensyn er der ingen grund til at fravælge produkter, som indeholder parabener. Derimod er parabener mistænkt for at være hormonforstyrrende. Det er imidlertid ikke alle parabener, der er under mistanke for at være hormonforstyrrende. Ifølge EU’s videnskabelige komite er de fire mest problematiske:

– Butylparaben

– Isobutylparaben

– Isopropylparaben

– Propylparaben.

Det er ikke altid let at finde produkter, der både tager hensyn til allergi og hensyn til at undgå stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Otte nemme råd til en hverdag uden skadelig kemi
Det kan som nævnt virke uoverskueligt, hvilke stoffer og mærker man bør bruge og undgå. Informationscenter for Miljø & Sundhed giver derfor følgende råd til gravide, der ønsker at minimere kontakten med hormonforstyrrende stoffer:

1. Begræns brugen af kosmetik og undgå at farve hår

2. Vælg produkter mærket med de officielle miljømærker Svanen og Blomsten

3. Vælg kosmetik helt uden parabener, hvis du vil være ekstra forsigtig

4. Vælg produkter uden ftalater

5. Køb økologiske fødevarer – se efter de officielle økologimærker. Nogle pesticider er nemlig mistænkt for at være hormonforstyrrende

6. Lad andre klare malerarbejdet og opgaver, der kræver brug af kemiske gør-det-selv produkter, når du er gravid

7. Undgå at bruge sprayprodukter

8. Sørg for et godt indeklima

Grønt miljø

Gå efter Svane- og Blomstermærket
”Miljøstyrelsen udtaler sig ikke om bestemte mærker, men anbefaler derimod helt generelt, at man nedsætter sit kemikalieforbrug og brug af unødvendig kemi, og når man køber kemikalier, så vælger miljømærkede produkter, hvor det er muligt,” siger Pia Juul Nielsen fra Miljøministeriet.

Blomsten og svanen

Der findes imidlertid mange forskellige typer miljømærkning, men de eneste to miljømærkninger, der er officielt godkendt i Danmark er det nordiske Svanemærke og det europæiske mærke Blomsten. Produkter mærket med det økologiske Ø-mærke, er faktisk ikke altid en garanti for uskadelige stoffer – økologiske produkter kan sagtens indeholde naturlige parfumestoffer, som kan være lige så skadelige som kemiske stoffer.

Informationscenter for Miljø & Sundhed har lavet en oversigt over gode miljø- og sundhedsmærker – læs hele oversigten på miljoeogsundhed.dk

På udkig efter forretninger
Efterhånden findes der dog flere forretninger, der kun sælger fx uparfumerede, økologiske eller parabene-fri produkter. Pure Shop på – www.pureshop.dk – har produkter, der er baseret på økologi og er uden syntetiske tilsætningsstoffer.

”Vi har et forsigtighedsprincip, som siger, at vi bare ikke indfører mærker i sortimentet, som ikke vil kunne få eller opnå en økologisk certificering og så tjekker vi indholdsstoffer af inden indførelse i vores sortiment. Vi bruger også ofte tyske Oko-test, som er meget langt fremme mht. sunde hud- og hårplejeprodukter,” siger Linda Pop Pedersen fra Pure Shop.

Grøn shopping

Flere økologiske netbutikker med økologiske plejeprodukter og kosmetik
The Green Factory – www.thegreenfactory.dk – har produkter, der er fri for de skadelige parabener og som er Svanemærket og økologiske. Det har også:

Purløg & Persille

Svanebutikken.dk

HelseMarie.dk

Helsebarn.dk

Greenskin.dk

OrganicShop.dk

Og mange, mange flere. Søg på Google med økologiske plejeprodukter og økologisk kosmetik.

I supermarkederne er der Derma, Anglamark og Urtekram, som alle er gode produkter.

Læs også en oversigt over, hvordan du får fingrene i en masse forskelligt økologisk kosmetik på: http://www.ecoweb.dk/marked/gros/kosmetik.htm.

Grøn velvære med økologiske plejeprodukter

Andre gode hjemmesider om miljø og sundhed

www.fs.dk: Forbrugerstyrelsens hjemmeside.

www.sundkom.dk: Komiteen for Sundhedsoplysnings hjemmeside.

www.sst.dk: Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

www.økobarn.dk: Hjemmeside fra Økologisk Landsforening – særligt for forældre.

www.ecolabel.dk: Miljømærkning Danmarks hjemmeside. Her kan man få et overblik over, hvilke produkter, der besidder Blomsten og Svane-mærket.

www.miljoeogsundhed.dk: Informationscenter for Miljø og Sundhed

www.astma-allergi.dk: Astma og Allergi Forbundets hjemmeside. Her bl.a. et leksikon, hvor man kan slå alle kemikalier op.

www.videncenterforallergi.dk: Videnscenter for Allergis hjemmeside.

www.mst.dk: Miljøstyrelsens hjemmeside. Ny viden omkring miljø.

www.fbr.dk: Forbrugerrådets hjemmeside.

www.taenk.dk: Forbrugerrådets blad med artikler om tests og ny viden angående produkter.

www.foedevarestyrelsen.dk: Fødevarestyrelsens hjemmeside.

www.okologi.dk: Økologisk Landsforenings hjemmeside.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *