Kom dårlige sovevaner i forkøbet og giv jer og jeres barn den bedste start
Jeanette Wegge-Larsen fra Sovecoach.dk giver os her de vigtigste råd med på vejen.
TRYGHED
Det allervigtigste, når vi taler børn og søvn er TRYGHED, – dvs. at børnene er trygge, når de lægger sig til at sove. Det er basalt for dem at vide, at mor og far altid vil være der og altid vil komme tilbage, hvis de har brug for det. Derfor bør I i begyndelsen give jer god tid til at lære barnet at kende og lære at læse dets signaler og imødekomme dets behov for mad, tryghed, rene ble, kontakt og søvn.
DAGSRYTME
Når de basale behov er dækket, I har fået en god kontakt til jeres barn og fået amning eller flaske i gang, kan I så småt begynde at tænke over barnets DAGSRYTME. Inden fødslen følger barnet en 24 timers rytme uden forskel på dag og nat. Nyfødte sover mellem 16 og 18 timer i døgnet fordelt over 6-7 lette søvnperioder. Nogle børn skifter af sig selv til en dagsrytme med lange søvnstræk om natten og alderssvarende lure om dagen. Men mange fortsætter rytmen med at sove lette, kortere søvnstræk og kan derfor have brug for hjælp, til at lære at sove længere perioder. Børn gennemgår naturligt lette opvågninger under søvnen (ofte hvert 30. – 45. minut) og det kan derfor godt betale sig, at forsøge at hjælpe dem, så de venner sig til at sove videre – gerne længere end en time af gangen.
SØVNVINDUER
Hold øje med hvornår jeres barn er klar til at sove. Paratheden kommer nemlig i “VINDUER”, og misser I et vindue kan det være sværere at få barnet til at sove. Tegn på træthed er gab, gniden øjne eller ører, manglende koncentration, pyldren osv. Overtrætte børn kan være næsten umulige at få til at sove.
ADSKIL MAD OG SØVN
En betingelse for at kunne sove godt er, at barnet er mæt. Nyfødte falder som regel i søvn, mens de spiser – det er selvfølgelig helt naturligt. Men på sigt, er det en god ide at arbejde på at ADSKILLE MAD OG SØVN. Grunden hertil er, at børn forventer at falde i søvn på samme måde hver gang de skal sove – også efter en let opvågning. Forbinder de det at falde i søvn med at skulle spise, vil de have større tilbøjelighed til at vågne helt op og bede om mad undervejs i søvnen, frem for at sove videre ved egen hjælp.
GODE PUTTERITUALER
Børn elsker og finder tryghed i rutiner og genkendelighed. Derfor er det af stor betydning at I finder et godt PUTTERITUAL, som passer til jer og jeres barn, og som på en rolig måde afslutter dagen og fortæller barnet, at nu er det tid at sove. Gør det samme hver dag, så barnet genkender det.
AT FALDE I SØVN SELV
I starten er I sansynligvis nødt til at være tæt på eller hjælpe barnet, når det skal falde i søvn. Men på sigt er det en god idé, at lære barnet AT FALDE I SØVN SELV. På samme måde som med maden kan barnet nemlig også komme til at opleve jeres hjælp/tilstedeværelse som en betingelse for at kunne lægge sig til at sove. Og det kan give unødige opvågninger under lurene eller om natten.
VÆR ROLIGE OG TYDELIGE
Hvis barnet skal være tryg er det vigtigt at I, som forældre udviser RO OG TYDELIGHED. Så tro på, at du gør det bedste for dit barn og giv denne ro videre. Søvn er et basalt behov og bør derfor ikke være til diskussion, så hold fast i din plan om at barnet skal sove.
SOVECOACH.DK
Her finder I al den information og viden, som I har brug for, for at kunne arbejde med jeres barns sovevaner. Her kan I også få hjælp, hvis I har udfordringer på sovefronten. Jeanette Wegge-Larsen tilbyder desuden foredrag, mødregruppearrangementer, personlig coaching og hjemmebesøg – altsammen med fokus på at lære børn at sove i tryghed og tillid.
Kilde: Sovecoach.dk v. Jeanette Wegge-Larsen, maj 2012.