Tine Schrøder Lunøe er mor til et high-need barn og har på baggrund af egne og andres erfaringer skrevet bogen Babykaos – Sådan overlever du din high-need baby. BabyBusiness’ skribent anmelder bogen.
Af skribent Justine Aagaard Rodian
Lad mig starte med en opfordring: Har du en baby, og har du samtidig mistanke om, at det her vist ikke er en af de ’nemme’ af slagsen, så skynd dig ud at købe Tine’s bog! I Babykaos – Sådan overlever du din high-need baby får du en praktisk, letlæselig overlevelsesguide rettet mod forældre (og deres pårørende) til high-need babyer, der af Tine beskrives som babyer, der kræver deres forældre i meget høj grad i form af konstant hjælp til at spise, sove og lege.
Bogen lægger ud med faktuelle afsnit om, hvad high-need babyen er for en størrelse, om spædbørns søvn og om kolikbørn. Som mor til et tidligere kolikbarn (og et stadig ret krævende barn – dog ikke på high-need-stadiet) ærgrede jeg mig gul og grøn over, at jeg ikke havde denne bog, dengang vi stod midt i vores eget baby-kolik-kaos. Selvom vi synes, vi vidste alt og prøvede alt dengang, kan jeg nu se, at det gjorde vi ikke. For eksempel overvejede vi aldrig at bære vores baby i en slynge, som Tine foreslår det. For nej, vores baby skulle helst ikke falde i søvn på os, da børn jo bør lære at falde i søvn selv, ik’?
Ingen løftede pegefingre
Netop forestillingerne om hvad man ’bør’ og ’ikke bør’, gør Tine for alvor op med i denne bog. I en ganske kort periode af ens liv, handler det nemlig om at overleve – at komme ud på den anden side uden at slide sig selv og sit parforhold (og babys stemmebånd) op. Her et eksempel fra bogen om at lære baby at falde i søvn:
– Inden du begynder, er du nødt til at blive afklaret med, hvorfor du ønsker at ændre din situation. Er det fordi, det er noget, man bør gøre, eller er det noget, du ønsker? Hvis folk omkring dig mener, at babyer skal sove i deres egen seng, kan man meget nemt blive påvirket til at tro, at det er det eneste rigtige. Men det er ikke nødvendigvis det rigtige for dig.
Kloge ord. Især hvis man som førstegangsforældre konstant mødes af skæve blikke, når man fortæller, at ens barn stadig spiser to-tre-fire gange per nat, når det er seks måneder gammelt. Eller hvis folk synes man er helt mærkelig, hvis man endnu ikke har haft baby passet en enkelt aften og haft ’kæreste-aften’, når barnet er et par måneder gammelt.
I Tines bog er der ingen løftede pegefingre. Det handler ganske enkelt om at gøre livet så let som muligt, og det indebærer for eksempel også, at man accepterer, at romantik kommer efter søvn på prioriteringslisten, når man er forældre til en high-need baby.
Praktisk viden
Babykaos – Sådan overlever du din high-need baby indeholder også afsnit med meget praktiske råd, såsom at lade opvasken stå og i stedet prioritere at slappe af, og om hvordan man bruger forskellige typer af bæreredskaber til babyen. Nogle af disse kapitler vil måske være selvindlysende, ja ligefrem banale for nogen.
Ikke desto mindre føles det mindre ’forbudt’ at lade vasketøjet ligge, når nu man ligefrem bliver rådet til det i en bog. Og det er jo ikke dårligt. Men hvis man ved alt om typer af slynger, og hvordan de bruges, så kan man godt for eksempel springe afsnittet om typer af bæreredskaber over. Personligt var der dog rigtig meget jeg ikke vidste i alle afsnit – og det selvom jeg anser mig selv for ret så oplyst, hvad angår babyer og ditto udstyr.
Aktive babyers forældre kan også lære
Et kæmpe plus ved denne bog, er at den ikke kun fokuserer på alt det hårde i forhold til at have en high-need-baby, men også de positive sider bliver gang på gang fremhævet. Faktisk må forældre til sådanne babyer føle sig helt stolte over at have så særlige børn.
Et andet plus er at de fleste forældre vil kunne få masser ud af at læse bogen – især forældre til for eksempel kolikbørn og meget aktive babyer. Selv blev jeg meget klogere på mit eget barn, selvom hun ikke er high-need. Men endnu vigtigere blev jeg overbevist om, at får vi et kolikbarn mere eller endda en high-need baby, er der mange ting, jeg vil gøre anderledes, og mange ting man faktisk kan gøre for at lette tilværelsen lidt. Desuden vil jeg uden at tøve tilbyde min hjælp, hvis jeg skulle ramle ind i et sæt forældre til en high-need baby.
På negativ-siden må det nævnes, at bogen handler om at overleve med en high-need BABY. Det vil sige, at man som forældre naturligvis får mest ud af bogen, hvis man anskaffer den så tidligt som muligt i high-need babyens liv. Og det kan selvsagt være svært at gennemskue om babyen er high-need lige med det samme. Lad dette være en opfordring til at give enhver gravid denne bog i barselsgave, just in case. Om ikke andet skal der nok være en i mødregruppen, der kan få gavn af den.
Babykaos – sådan overlever du din high-need baby koster 230 kroner og kan købes her.
Læs tidligere interview med Tine her.